Bulgurun Faydaları

Bulgurun Beslenmemizdeki Önemi

“ Yüksek besin değeri olan bulgurun tüketimi son zamanlarda hem Türkiye’de hem Avrupa’da hızla artıyor.” 
“ Geleneksel Türk mutfağında çok sık kullanılan , besin öğeleri ve örtüsü bakımından diğer tahıllardan daha üstün ve son derece sağlıklı olan bulgurun önemi , son yıllarda yapılan araştırmalarla da desteklenmiştir.”  


Benzerlerinden Çok Daha Üstün
Kompleks karbonhidrat gurubunda bulunan,hem sağlıklı beslenme hemde diyetlerde çok önemli bir yeri olan bulgur;tahıl grubunda sayılır ve beslenme pramidinin tabanından yer alır.Bulgur,önemli ve ekonomik karbonhidrat kaynağıdır ve besi öğeleri ile örtüsü bakımından diğer karbonhidratlara göre daha üstün ve son derece sağlıklıdır.

Bulguru Üstün Kılan Özellikleri Nelerdir
Bulgurun ana hammaddesi olan buğday üç bölümden oluşur ;

  • Endosperm
  • Kepek
  • Öz

Endosperm içerdiği nişasta ve az proteinlerle buğdayın ve bulgurun enerji veren bölümüdür. Kepek bölümü lifi ve diyet posasını barındırır ve öz bölümü de buğdayın içinde yer alan fenolleri, fitatları; çinko,magnezyum ve krom gibi minareleri ve B12 dışındaki B vitaminlerini içerir.
Bulgurun üretim esnasında buğdayda yer alan bu yüksek besin değerini koruması,bulgurun üretimindeki ince ayar sayesindedir.
Pişme sürecinde,pişme suyuna geçen vitamin ve besin maddelerinin tekrar buğday tanesini içine emilmesi sonucu besin kaybı engellenir.Üretimdeki bu ayrıntı,bulguru diğer besinlerden ayırır ve diğer besinlerle kıyaslandığında ona üstünlük kazandırır.

“Doğal bir besin olmasının yanında bulgurun tercih edilmesinin diğer bir nedeni de makarna ve pirince kıyasla vitamin ve mineraller açısından,besin içeriğinin daha zengin olmasıdır.”

Son dönemde hızla yayılan fast-food tarzı beslenme ile hazır paketlenmiş gıdaların soframızda artması kanser,obezite,alerji gibi birçok sağlık riskini de beraberinde getiriyor.Bilinçlenen bireyler artık sofralarında en az işlenmiş,katkı maddesi içermeyen,doğal gıdalara yöneliyorlar.Bulgur üretimi esnasındaki diğer önemli bir ayrıntı ise katkı maddeleri kullanılmaması ve kimyasal işlemlerden geçmemesidir.Çok fazla işleme maruz bırakılmaması bakımından bulgur saf,doğal ve sağlıklı bir besindir.

Üretimindeki bu temel özelliklerden dolayı bulgur,esas besin öğeleri bakımından buğdaydan üretilen temel gıdalar arasında,buğdayla en yakın değerlere sahip gıda maddesidir.Tablo 2’deki değerler incelendiğinde bulgurun makarna ve pirince göre üstünlüğü görülecektir.

“Ülkemizde ve Avrupa’da çok yaygın olarak tüketilen pirinç,makarna ve beyaz ekmeğin posa-lif içeriklerini değerlendirdiğimizde bulgurun içerdiği posa miktarının çok daha fazla olduğu görülür.”

Pirinç sofralarımızda çok sık kullanılan bir besin maddesidir.Tablo 2’de bulgur sadece buğday türevi ürünlerle değil pirinçle de kıyaslanmıştır.Tabloyu incelediğimizde,bulgurun tüm besin değerlerinin,özelliklede protein ve posa miktarının,pirinçten yüksek olduğu görülecektir.buna ek olarak,son zamanlarda üretilen ve popülerliği oldukça artan kepekli bulgur,diğer tahıllarla karşılaştırıldığında enerji oranının daha düşük olduğu;ama posa,protein,potasyum ve nisain değerlerinin ise makarna ve pirinçten daha yüksek olduğu görülüyor.

“Bulgur,esas besin öğeleri bakımından buğdaya yakın ve besleyici değerleri oldukça yüksek bir gıdadır.”
Üretimdeki önemli ayrıntılar sayesinde besinsel özelliğini koruyan bulgurun en temel besinsel farklılıklarını ya da onu üstün kılan özellikleri şöyle sıralayabiliri:

  • Bulgur,yüksek miktarda lif posa içerir.
  • Bulgurun glisemik indeksi düşüktür.
  • Bulgur solik asit bakımından zengindir.
  • Bulgur B grubu vitaminleri akımından zengin bir besindir.
  • Bulgurun potasyum içeriği yüksektir.Bu temel özellikleri daha iyi incelemek bulgurun içinde barındırdığı hazineyi daha açık şekilde ortaya koyacaktır.

Bulgurun Faydaları

Basak Bulgurun faydalarını görmek için tıklayın

Neden Başak Bulgur ?

Neden Başak Bulguru seçmelisiniz ? öğrenmek için tıklayın

Markalarımız

Başak Bulgur ve diğer markalarımızı görmek için buraya tıklayınız.



Copyright 2013 GÜRÜN BAŞAK BULGURLARI. Her hakkı saklıdır.